Deltidssök med heltidsersättning

A-KASSAN2014-08-18
Arbetssökande som får a-kassa på heltid, men bara söker deltidsjobb, kostar miljonbelopp varje år. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till i en rapport.

IAF har granskat Arbetsförmedlingens rutiner för handläggningen av arbetssökande som uppger deltid som arbetsutbud till Arbetsförmedlingen, samtidigt som de uppger heltid som arbetsutbud till arbetslöshetskassan. Granskningen visar att de som anger olika arbetsutbud har längre arbetslöshetsperioder än andra. De får också färre anvisningar till lämpligt arbete.

Enligt IAFs rapport är det en liten grupp personer som anger olika arbetsutbud till Arbetsförmedlingen respektive a-kassan. Det är vanligast i Norra Mälardalen, Stockholm och Gotland och mindre vanligt i Norrland och nordvästra Götaland.

Enligt IAF ger reglerna inte möjlighet för att Arbetsförmedlingen och a-kassorna att lämna uppgifter om arbetsutbudet till varandra. De kan därför inte kontrollera om den som får a-kassa har angett olika arbetsutbud.

IAF gör beräkningen att det under perioden 2007–2013 kan ha betalats ut cirka 78 miljoner kronor mer i arbetslöshetsersättning än om uppgiften stämt överens mellan arbetslöshetskassan och Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.