Demonstranter bars ut från myndighet

SOCIALSTYRELSEN2016-11-22
Aktivistgruppen Transförsvaret som kämpar för transpersoners rättigheter genomförde i måndags en aktion mot Socialstyrelsens huvudkontor i Stockholm. Närmare 50 personer tog sig in i lokalerna och krävde uppmärksamhet.

– Det var en fredlig demonstration och allt gick lugnt till väga – även om vi självklart inte tycker att våra konferensrum ska användas till demonstrationer. De hade en kravlista med sig och fick träffa våra hbtq-samordnare. Det blev en bra dialog, säger Socialstyrelsens kommunikationsdirektör Ola Billger.

När arbetsdagen led mot sitt slut var det dock några demonstranter som inte ville ge sig av. Polis tillkallades och de sista demonstranterna fick bäras ut, berättar Ola Billger. Om det blir något rättsligt efterspel är det polisens sak att avgöra.

Syftet med aktionen var att göra situationen för transpersoner mer känd och att framföra krav på ökade rättigheter för gruppen. Ett krav är att Socialstyrelsens rättsliga råd, som fattar beslut om ändrad könstillhörighet för personer, läggs ned. Aurora Norder från Transförsvaret säger till SVT att rådets sammansättning av  läkare, ”byråkrater” och politiker innebär att transpersoners frågor har blivit en sak för byråkratin i stället för en medicinsk sak.

Ola Billger säger att Transförsvaret är välkomna tillbaka för att diskutera under mer sansade former, men tillägger också att flertalet av gruppens krav snarare bör riktas mot regeringen än mot Socialstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.