Demonstration för fackliga rättigheter

EU-FACKET2008-12-05

Europafacket tänker demonstrera för de fackliga rättigheterna inför EU-parlamentets beslut om arbetstidsdirektivet före jul.

Den 17 december röstar parlamentet om det utskottsbetänkande som går emot ministerrådets överenskommelse om arbetstiderna. Ministerrådet vill godkänna att Storbritannien och andra som så vill ställer sig utanför direktivet. De kan då tillåta 60 timmars arbetsvecka och behöver inte erkänna all jourtid på jobbet som arbetstid.

EU-parlamentets sysselsättningsutskott har gått emot ministerrådets överenskommelse, men för att ändra på beslutet i ministerrådet krävs absolut majoritet i parlamentet. Det innebär att minst hälften av de 785 ledamöterna måste rösta för sysselsättningsutskottets betänkande. Europafacket misstänker att många ledamöter tar tidig julledighet och väljer att vara frånvarande.

Fackets demonstration i Strasbourg blir också avsparken för en halvårslång kampanj för förbättrad arbetsmarknadslagstiftning i EU inför parlamentsvalet i juni.

Europafackets svenska ordförande Wanja Lundby-Wedin ser EU-parlamentets beslut om arbetstidsdirektivet som avgörande. Från årsskiftet tar Tjeckien över ordförandeskapet i EU efter Frankrike. Tjeckiens konservativa regering har enligt fackets bedömning inget större intresse för sociala förbättringar.

– Det som inte händer nu under det franska ordförandeskapet kommer knappas att hända under nästa halvår, sade Wanja Lundby-Wedin i samband med Europafackets styrelsemöte tidigare i veckan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA