Det gäller att signalera i tid

MEDLEM I ST2003-12-16

Namn: Britt-Louise Heide.
Ålder: 55 år.
Bor: I hyreslägenhet i Malmö.
Familj: Maken Bengt och tre barn tillsammans, hans son och dotter och min dotter.
Yrke: Arbetsmiljöinspektör
Arbetsplats: Arbetsmiljöinspektionen i Malmö.
Månadslön: 23 700 kronor.

Arbetsuppgifter: Jag gör arbetsmiljöinspektioner. I Malmö är vi 40 inspektörer, uppdelade på fem inspektörslag, som arbetar med omkring 40 000 registrerade arbetsplatser. Jag tillhör ett lag som arbetar inom ett område som omfattar Hässleholm, Perstorp, Örkelljunga, Ängelholm, Båstad och en mindre del av Malmö.

Jag inspekterar arbetsplatser inom de mest skilda områden – inom jordbruk, kommunen, restauranger, livsmedelsområdet och i Malmö exempelvis kontor och butiker av alla slag. Ungefär hälften av arbetstiden är jag ute på inspektionsresor, ibland med övernattning.

Arbetsmiljön som helhet inspekteras. Mycket handlar idag om den psykiska arbetsmiljön men givetvis tittar vi också på den fysiska. Inspektion görs där det finns många arbetsskador eller när enskilda arbetstagare eller skyddsombud kontaktar oss. Vi går inte in i individärenden men besöker arbetsplatsen och kräver statistik över sjukfrånvaro, antal arbetsskador och sjukdomar. Eventuellt kräver vi att arbetsgivaren kartlägger den psykosociala arbetsmiljön genom enkäter eller medarbetarsamtal.

Fritid: Jag har sex barnbarn, styrketränar en gång i veckan och är en hel del i sommarstugan. Matlagning och resor är andra intressen.

Det bästa med jobbet: Det är flexibelt, ganska självständigt och spännande! Vi inspektörer har olika bakgrund och lär av varandra. Jag trivs mycket bra och har en bra förmånsbil i jobbet, vilket är nödvändigt.

Det vill jag förändra i jobbet: Jag är nöjd men ibland tycker jag att det är lite trist, när folk klagar och lägger hela ansvaret på ledningen. Jag skulle vilja se en ändrad attityd. För få människor signalerar i tid till sin chef att de mår dåligt eller har för mycket att göra.

Därför är jag med i ST: Jag har alltid varit fackligt ansluten men är inte så intresserad av att jobba fackligt själv. Facket gör ett bra jobb för mig, tycker jag.

Viktigaste frågan för facket: Att verka för en god arbetsmiljö och så lönerna. Men båda sakerna går hand i hand.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA