”Det var omtanke, inget straff”

KRIMINALVÅRDEN2003-07-29

Maria Larssons chef, kriminalinspektör Eva Bivall, medger att hennes utredning inte lever upp till myndighetens regler för personalärenden. Men den är ändå tillräckligt bra, anser hon.

– Jag gjorde en så klar och redig sammanfattning som var möjlig att göra, säger Eva Bivall. Men det har inte gått att fastställa om det förhåller sig på det ena eller andra sättet.

Kriminalvårdsstyrelsens regler anger bland annat att utredningar ska vara detaljerade, med löpande ärendeanteckningar och ordagrant återgivande av vad den anställde och vittnen sagt. Så skedde inte i Maria Larssons fall. Varför?

– Vi får skriva det på okunnighetens konto. Men myndigheten anser att utredningen var tillfyllest. Och jag tycker inte heller att jag har slarvat. Jag anser inte att det är en polisutredning man ska göra, säger Eva Bivall.

Hur ska man som anställd kunna frita sig från anklagelser av det här slaget?

– Jag tror inte att det alltid går, säger Eva Bivall. I den mån anklagelser uppkommer får man göra en bedömning av
trovärdigheten av personerna, och i alldeles särskilda fall kommer man aldrig att få reda på sanningen. Och det är naturligtvis gräsligt om anklagelsen är falsk.

Myndighetens beslut att förflytta Maria Larsson var fattat av omtanke om henne, inte som bestraffning, framhåller Eva Bivall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA