DI får rätt i högsta instans

INTEGRITET2012-06-13

Försäkringskassan måste analysera riskerna med sms-tjänster. Det ställningstagandet gör Högsta förvaltningsdomstolen och avgör därmed tvisten mellan Datainspektionen och Försäkringskassan.

Redan år 2007 krävde Datainspektionen, DI, att att Försäkringskassan skulle göra en risk- och sårbarhetsanalys av sin sms-tjänst för anmälan av tillfällig föräldrapenning. Enligt DI är det Försäkringskassans ansvar att de personuppgifter som smsen innehåller är skyddade. Försäkringskassan överklagade DIs beslut, eftersom myndigheten ansåg att det var orimligt att myndigheten har ansvar för uppgifterna innan de faktiskt passerat genom Försäkringskassans egen brandvägg.

DI fick rätt i länsrätten, och sedan Försäkringskassan överklagat en gång till gav också kammarrätten DI rätt. Nu fastslår Högsta förvaltningsdomtolen underrätternas beslut. DIs krav på en risk- och sårbarhetsanalys av sms-tjänsten har lagstöd och Försäkringskassan åläggs att ta fram en sådan.

”Att Försäkringskassan saknar faktisk möjlighet att påverka hur uppgifterna hanteras innan de blir tillgängliga hos kassan kan innebära svårigheter vid bedömningen av de skyldigheter och sanktionsmöjligheter som föreskrivs i PUL och som tar sikte på personuppgiftsansvaret. Det hindrar emellertid inte att Försäkringskassan åläggs att redovisa säkerheten vid behandlingen av personuppgifter”, skriver domstolen.

Beslutet omfattar även den så kallade Infratjänsten som används vid arbetsgivares anmälan av anställdas sjukdomsfall.

”Det som är viktigt med den här domen är att Högsta förvaltningsdomstolen visar att ansvaret för att skydda personuppgifter i e-tjänster faller på den som ställer e-tjänsten till förfogande, i det här fallet Försäkringskassan”, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA