Diplomatisk kris i Minsk

UD2012-08-09

Den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Vitryssland trappades upp under onsdagen, då Vitryssland meddelade att all svensk ambassadpersonal måste lämna Minsk senast sista augusti.

Den vitryska regeringen beslutade förra veckan att utvisa den svenske ambassadören i Minsk, Stefan Eriksson. Sverige svarade med att förklara att den tilltänkte nye vitryske ambassadören inte är välkommen till Stockholm. och dra in uppehållstillståndet för två av Virysslands representanter.

Vitryssland har beslutat att all svensk ambassadpersonal måste lämna landet senast 31 augusti, samtidigt som landet stänger sin egen ambassad i Stockholm och tar hem all personal. Regimen i Minsk hävdar att Sverige med ambassadör Stefan Eriksson i spetsen ägnat sig åt subversiv verksamhet i Vitryssland, genom att smutskasta regeringen.

”Det har inte inträffat på 40 år att en svensk ambassadör blivit utkastad från ett annat land. Vi har haft en effektiv ambassadör och en kompetent ambassad, och det har varit en nagel i ögat”, sade utrikesminister Carl Bildt, M, i en intervju i Sveriges Radio igår.

Sveriges grundinställning är att upprätthålla diplomatiska förbindelser också med länder vars politik man inte uppskattar. Men så här behandlar man inte Sverige, ansåg Carl Bildt, och kallade den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko ”buse” i radion:

”Det handlar inte om diplomati, det handlar om klarspråk. När han vidtar sådana här åtgärder behövs det klarspråk i relationen. Vi har ingen anledning att krypa för Lukasjenko på minsta sätt.”

I morgon, fredag, kommer EU-ambassadörerna i Bryssel att hålla ett extrainsatt krismöte för att diskutera den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Vitryssland. Då kommer eventuella gemensamma åtgärder mot Vitryssland att diskuteras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA