Disciplinärenden avskrivs

AD2005-09-23
En AD-dom har lett till att Försäkringskassan har beslutat avskriva vissa disciplinärenden. Det rör sig om anställda som gjort slagningar på anhöriga i dataregistret.

Bakgrunden är en dom i ett mål som ST vunnit i Arbetsdomstolen, AD. En handläggare och ST-medlem hade på sin exhustrus begäran gjort slagningar på henne i kassans dataregister.

AD kom fram till att felet var ringa och att det var oklart vilken information den anställde fått om vad föreskrifterna innebär. Dessutom hade handläggaren inte fått någon varning.

Nu ska Försäkringskassan avskriva ett 70-tal liknande disciplinärenden som kommit in till personalansvarsnämnden. Samtidigt betonar Försäkringskassan att ingen anställd får använda datasystemet för att ta fram uppgifter om sig själv eller närstående.

De aktuella disciplinärendena är resultatet av en kontroll som gjordes juli 2003–juli 2004 av otillåten användning av datasystemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.