DO avvisar kritik mot Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-08-11

Diskrimineringsombudsmannen, DO, avvisar en anmälan om att Försäkringskassan diskriminerat en av sina anställda. Det saknas uppgifter som talar för att den anställde ska ha missgynnats på ett sätt som har samband med könsöverskridande identitet eller uttryck, skriver DO i sitt beslut.

Enligt anmälan ska en chef vid Försäkringskassan ha sagt till en anställd att ta bort sin profilbild på Skype. Den skulle i stället ersättas av en bild på hur denne ser ut ”en vanlig dag på jobbet”.

Den anställde uppfattar att tillsägningen beror på att hen, som är född man, uppvisar för många feminina egenskaper på bilden, exempelvis att vara sminkad och ha läppstift.

Försäkringskassan har gjort en egen utredning och intervjuat både anmälaren och inblandade chefer. Myndighetens slutsats är att händelsen inte har något samband med diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck. 

DO anser att utredningen talar emot att Försäkringskassan diskriminerat den anställde och avslutar därför ärendet.

Så lyder diskrimineringslagen

  • Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön. Lagen gäller inom områdena arbetsliv, utbildning, hälso- och sjukvård, socialtjänst och flera andra samhällsområden.
  • Med könsidentitet och könsuttryck avses i lagen att någon inte definierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel (eller på annat) sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats för hen vid födelsen. Begreppen omfattar dels en persons mentala eller självupplevda könsbild, dels hur någon uttrycker det som kan kallas personens sociala kön, till exempel genom kläder, kroppsspråk, smink eller frisyr.

Källa: DO

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA