DO ger sig ut i krogsvängen

DO2005-10-13

Natten mot söndag ger sig DO Katri Linna ut i krogsvängen tillsammans med Stockholmspolisen. Anledningen är den systematiska rasismen mot kroggäster med utländskt utseende.

Hittills i år har Diskrimineringsombudsmannen, DO, fått in 55 anmälningar från personer som nekats tillträde till restauranger och klubbar. Stockholmspolisen har under samma period tagit emot 103 anmälningar om olaga diskriminering, polisen i Göteborg 32 och Malmöpolisen 16.

– Det är nästan som ett apartheidsystem, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande inför helgens nattaktivitet.

Mellan klockan 23 och 02 natten mot söndag ska DO själv, tillsammans med personal från DO och från närpolisen, vara på Stureplan i Stockholm för att informera krogbesökare om deras rättigheter.

– Unga män med mörk hy eller svart hår har svårt att komma in på vissa restauranger och klubbar. Krogdiskrimineringen är nästan satt i system. Vi vill nå grupper som vi annars kan ha svårt att etablera kontakt med och som i många fall inte heller känner till sina rättigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA