DO kritiseras för senfärdighet

DO2010-11-23

Diskrimineringsombudsmannen, DO, får kritik för senfärdighet. En utredning om romska frågor aviserades av myndigheten till år 2008, men den har ännu inte lagts fram.

Justiteombudsmannen, JO, kritiserade förra veckan DOs handläggning av ett ärende om en elev som förbjudits bära niqab i skolan. Trots att anmälan gjordes för snart två år sedan har DO inte vitagit någon åtgärd.

Nu kritiseras myndigheten av Maria Leissner, tidigare ordförande för statens delegation för romska frågor, för att en DO-rapport om romernas situation i Sverige har varit på gång i flera år ännu inte är klar. Hon talar om ”förstoppning” i DOs arbete:

”Våren 2008 hörde vi att rapporten skulle ligga färdig. Vi trodde naturligtvis att vi kunde ta in den i vår utredning om romers rätt. Nu har det gått ett halvår sedan utredningen kom, och rapporten är fortfarande inte klar”, säger Maria Leissner till Dagens Nyheter.

Enligt Maria Leissner är företrädare för romerna i Sverige besvikna på att DO inte ägnat sig åt några riktade aktiviteter mot romer, trots att de uppmanats till det av regeringen.

DO försvarar sig med att rapporten om diskriminering mot romer bearbetats i olika omgångar:

”Vi vill göra en gedigen analys av de ärenden vi har fått in”, förklarar Magnus Jacobson, pressansvarig på DO, till tidningen.

Han påpekar att detta är den fjärde stora rapport DO producerar eller är inblandad i sedan sammanslagningen till en stor diskrimineringsmyndighet för två år sedan.

”Vi har fått nya diskrimineringsgrunder där vi får bryta ny mark, skyddet har också utvidgats till nya områden och dessutom har vi fått en kraftig ökning av antalet anmälningar”, säger Magnus Jacobson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA