DO: ”Vi har prioriterat yngre”

DISKRIMINERING2010-11-24

Ärendet om förbud mot slöja på barnskötarutbildningen har fått vänta därför att sådana ärenden som berört barn och ungdom fått gå före. Det säger DO som svar på JOs kritik.

Nu svarar Diskrimineringsombudsmannen, DO, på Justitieombudsmannens, JO, kritik när det gäller kvinnan som förbjöds att bära heltäckande slöja på sin barnskötarutbildning.

”Det är naturligtvis bekymmersamt att få kritik från JO, och vi tar till oss av den. Vi har ett generellt problem med för långa handläggningstider och jag har satt igång ett arbete för att vi ska komma tillrätta med det”, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Det var i januari 2009 som en kvinna anmälde till DO att hon inte fick bära niqab på sin utbildning till barnskötare. Skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm, FP, anmälde DO till JO för att handläggningen tagit för lång tid. Och JO riktade allvarlig kritik mot DO för den långa handläggningstiden.

”Vi har bedömt det som mer angeläget att prioritera skolärenden där barn och yngre elever är inblandade. Niqab-ärendet rör en vuxen kvinna som trots allt fått gå kvar på utbildningen”, säger Katri Linna.

DO kommer enligt pressmeddelandet att meddela beslut i ärendet inom kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA