DO stämmer Försäkringskassan

JÄMSTÄLLDHET2009-02-02

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan för att den inte betalat ut vårdbidrag till en pappa med en autistisk son. Bidraget betalas ut till pojkens mamma.

Mannen och kvinnan är frånskilda och tar hand om sin autistiske son varannan vecka. Försäkringskassan betalar ut vårdbidrag till mamman. Enligt DO är det könsdiskriminering av pappan. DO stämmer Försäkringskassan och kräver att myndigheten betalar 100 000 kronor i skadestånd.

Vårdbidrag kan betalas ut till föräldrar med barn som har särskilda behov av vård för att de ska kunna ta hand om barnet i hemmet. Om föräldrarna inte bor tillsammans betalas bidraget ut till den förälder som står för den huvudsakliga tillsynen och vården. Enligt reglerna är det bara en av föräldrarna som kan få vårdbidrag.

I det aktuella fallet vårdar föräldrarna sonen varannan vecka. Försäkringskassan har betalat ut vårdbidraget till mamman, därför att pojken varit folkbokförd där. De flesta barn till föräldrar som inte bor tillsammans är folkbokförda hos sin mamma, även de som bor växelvis hos båda föräldrarna. Enligt DO är det indirekt könsdiskriminering.

– Att bara en av föräldrarna kan få rätt till vårdbidrag bygger på ett föråldrat synsätt. Vi ska självfallet inte ha lagregler som riskerar att vidmakthålla konservativa könsroller. Mammor och pappor i den här situationen måste ges samma ekonomiska möjligheter att ta hand om sitt barn, säger diskrimineringsombudsman Katri Linna i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA