Doktorander utför stor del av forskningen

FORSKNING2016-12-19

En tredjedel av det totala arbetet med forskning och utveckling på svenska högskolor utförs av doktorander, visar statistik från SCB.

Både ekonomiska och personella resurser till FoU-verksamhet vid universitet och högskolor ökar. Antalet årsverken - arbetstillfällen omräknade till heltid - ökade under 2015 med fem procent eller drygt 900 till mer än 20 000. En tredjedel av årsverkena utförs av doktorander. Medicin och hälsovetenskap är det ämnesområde som har störst både personella och ekonomiska resurser.

Antalet årsverken som utfördes av forskare ökade mest och var under 2015 drygt 3 900, en ökning med 16 procent sedan 2013. Bland doktorander minskade antalet årsverken med 5 procent. Den största nedgången var bland forskarassistenter, där det var en minskning med 26 procent. Fördelningen av FoU-arbetet mellan könen är enligt SCB oförändrat. 55 procent av årsverkena utförs av män och 45 procent av kvinnor. Män i högskolans FoU använder i snitt 49 procent av sin arbetstid till FoU medan motsvarande andel för kvinnor är 44 procent.

Sveriges totala satsningar på FoU uppgick till 137 miljarder kronor under 2015. Det är en ökning med sju miljarder sedan 2013, och innebär att de totala FoU-utgifterna i Sverige motsvarade 3,28 procent av bruttonationalprodukten. Den övervägande delen av Sveriges FoU-verksamhet bedrivs av näringslivet, som står för 70 procent av de totala utgifterna. Högskolan svarar för en dryg fjärdedel av de samlade kostnaderna för FoU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA