Domares löneförhandlingar strandade

LÖNER2007-02-16

Förhandlingarna mellan Jusek och Domstolsverket om domarnas nya löner har strandat. Enligt Jusek vill verket göra individuella bedömningar som hotar domarnas oberoende.

År 2005 strandade också löneförhandlingarna om domarna. Efter medling kom parterna överens om ett avtal som innebar att lönerna skulle individualiseras utifrån de objektiva kriterierna erfarenhet, ansvar och svårighetsgrad. Nu anser Jusek att Domstolsverkets bud på individuella löner frångår principerna i avtalet:

– Vi kan inte fortsätta förhandla med Domstolsverket, eftersom verket vill väga in en bedömning av domares skicklighet och prestation – något som hotar domares oberoende, säger Göran Lundahl, ordförande i Juseks domstolssektion, i ett pressmeddelande.

De löner verket föreslagit bygger enligt Jusek på domstolschefernas bedömningar av bland annat domarnas prestationer och där har dessutom tagits lokala budgetmässiga hänsyn.

Göran Lundahl menar att det inte råder någon tvekan om att Domstolsverket vill lönesätta utifrån en subjektiv prestationsbedömning.

- Det är ett system som inget annat land i Europa generellt tillämpar eftersom det strider mot principen om domstolars och domares oberoende.

Om man i lönebedömningarna gör överväganden som premierar kvantitet istället för kvalitet är det ett direkt hot mot rättssäkerheten, menar Jusek. Sedan förhandlingarna strandat går nu lönefrågan till lönenämnd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA