Domstolsanställd avskedas för narkotikabrott

ARBETSRÄTT2020-02-26
En handläggare vid Stockholms tingsrätt som åtalats för narkotikabrott avskedas efter beslut i personalansvarsnämnden. Nämnden anser att handläggaren förbrukat arbetsgivarens förtroende.

På Stockholms tingsrätts begäran beslutade personalansvarsnämnden att avskeda domstolshandläggaren, som åtalats för narkotikabrott vid den egna tingsrätten. Handläggaren har varit tillsvidareanställd, men har under en lång period varit frånvarande från jobbet på grund av eget narkotikamissbruk. Hen har genomgått behandling för sitt missbruk genom sin arbetsgivare, men återfallit.

I januari i år väcktes åtal mot handläggaren vid Stockholms tingsrätt för narkotikabrott, med ett straffvärde på tre månaders fängelse. Handläggaren har erkänt brottet.

Personalansvarsnämnden konstaterar i sitt beslut att handläggaren utöver brottsmisstanken också har ett pågående missbruk som påverkar förtroendet för den anställde. Ansvarsnämndens bedömning är att det inte är möjligt att återupprätta förtroendet genom en omplacering, eftersom varje placering vid en tingsrätt innebär att man hanterar sekretessbelagda uppgifter eller har kontakt med kriminella personer.

Enligt ansvarsnämnden har handläggaren skadat arbetsgivarens förtroende så allvarligt att hen ska avskedas:

”Allmänheten måste kunna ha förtroende för att anställda i domstolar inte begår brott. Den brottslighet som NN nu är åtalad för står i direkt strid mot tingsrättens rättskipande och rättsvårdande uppdrag och riskerar att allvarligt skada förtroendet för domstolens verksamhet”, skriver ansvarsnämnden i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.