Domstolsverket stäms inför AD

ST2003-10-30

ST anser att en kvinna vid Arvika tingsrätt sagts upp på felaktiga grunder. Därför har förbundet stämt Domstolsverket inför AD.

Den kvinna stämningen gäller hade varit tjänstledig från Arvika tingsrätt i två år för att jobba vid Uddevalla tingsrätt. Där kunde hon fortsätta arbeta med inskrivningsärenden när inskrivningsenheten i Arvika lades ner.

När hon sedan ville komma tillbaka till Arvika tingsrätt hävdade arbetsgivaren att det uppstod arbetsbrist. En arbetsbrist som bara gällde dem som huvudsakligen arbetar med inskrivningsärenden.

Då kvinnan är den enda med de arbetsuppgifterna delades hon in i en egen turordningskrets och sades upp.

Men ST anser att uppsägningen är felaktig då kvinnans arbetsuppgifter är i huvudsak jämförbara med domstolssekreterarna vid målenheten.

Den uppsagda kvinnan har jobbat 32 år vid Arvika tingsrätt vilket är längst av alla anställda. Om turordningskretsen gjordes större skulle hon inte sägas upp.


Turordningsavtalet

Vid uppsägningar är grundregeln i lagen om anställningsskydd, las, att de anställda turordnas utifrån sin anställningstid. Men i staten finns ett särskilt avtal, turas, som reglerar hur uppsägningar ska gå till. Vid arbetsbrist delas de anställda in i turordningskretsar. I varje krets ingår anställda med i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter på samma ort. Den som har kortast anställningstid i kretsen sägs upp först.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA