Drogtest var inte kränkning

JO2006-03-20

Att tvinga en flygledare att genomgå ett drogtest är inte en kränkning av hans personliga integritet. Det anser Justitieombudsmannen, JO.

En man som arbetat inom Luftfartsverket, LFV, som flygledare i 40 år JO-anmälde arbetsgivaren sedan han kallats till drogtester. Han ansåg att de regelbundna hälsoundersökningar han genomgått var fullt tillräckliga för att visa hans lämplighet för arbetsuppgifterna. Kravet på drogtester därutöver hade enligt honom framställts under hot: Om han inte gick med på dem skulle han avskedas eller omplaceras.

Offentligt anställda har i Regeringsformen ett grundlagsskydd som ska hindra att arbetsgivaren utsätter dem för påtvingat kroppsligt ingrepp. Läkarundersökningar, blodprov och vaccination räknas som sådana ingrepp, om arbetsgivaren tvingar den anställde att genomgå dem. Också ett utandningsprov eller annat alkoholtest betraktas som kroppsligt ingrepp.

Däremot har JO i flera tidigare beslut hävdat att ett krav på urinprov inte är ett påtvingat kroppsligt ingrepp.

Lagen om offentlig anställning föreskriver att om en arbetstagare har arbetsuppgifter där brister i hälsotillståndet innebär risk för andra människor eller för omfattande skador på miljö eller egendom är arbetstagaren skyldig att gå igenom regelbundna hälsoundersökningar. Det kravet gäller bland annat flygledare.

Dessutom har parterna träffat kollektivavtal om hälsoundersökningar, och i lokala avtal har de fackliga organisationerna och LFV kommit överens om att anställda får narkotikatestas.

Enligt den flygledare som JO-anmält LFV var de drogtester han kallats till inte regelbundna hälsokontroller enligt lagens mening utan stickprovskontroller.

I sitt beslut skriver JO att det är svårt att avgöra om drogtesterna faktiskt varit regelbundna. JO anser dock att det lokala avtalet tyder på en avsikt att genomföra regelbundna tester.

Därför avstår JO från att kritisera LFV men uppmanar Luftfartsstyrelsen att se över rutinerna när det gäller hälsoundersökningar och drogtester. JO skickar också sitt beslut till näringsdepartementet med en uppmaning att se över lagstiftningen, eftersom det enligt JO finns ett behov av klargöranden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA