Organisationen Rakurs i Archangelsk har dömts att betala motsvarande 40  000 kronor i böter för att inte ha registrerat sig som »utländsk agent«. Rakurs har inte råd. Juristen Aleksej Kuroptjev och ordförande Tatiana Vinnitjenko har överklagat domen.
Bild: Börge Nilsson
Organisationen Rakurs i Archangelsk har dömts att betala motsvarande 40  000 kronor i böter för att inte ha registrerat sig som »utländsk agent«. Rakurs har inte råd. Juristen Aleksej Kuroptjev och ordförande Tatiana Vinnitjenko har överklagat domen.

Dryga böter för ryska hbt-aktivister

RYSSLAND2015-03-04

Trycket hårdnar mot de ryska aktivisterna i hbt-organisationen Rakurs. Eftersom organisationen inte registrerats som »utländsk agent« måste man nu betala böter motsvarande 40  000 kronor.

Av:  Börge Nilsson

Det är en av många attacker från ryska myndigheter mot hbt-aktivister de

senaste åren.

– Men vi ger oss inte. Vi tänker överklaga både registreringen och böterna, säger Rakurs ordförande Tatiana Vinnitjenko.

Hon är docent på universitetet Narfu i Archangelsk. Hon och hennes arbetskamrater har i flera artiklar i Publikt berättat om hur de utsatts för repressalier på arbetsplatsen för att de är hbt-aktivister.

I juni blev en kollega varnad och professorn Oleg Kljujenkov sades upp. Enligt universitetsledningen berodde uppsägningen på olovlig frånvaro, men det tillbakavisar Oleg Kljujenkov. Han säger sig ha dokumentation som bevisar att åtgärderna har tvingats fram av den ryska säkerhetstjänsten FSB på grund av hans och hans kollegers hbt-engagemang.

Själv har Tatiana Vinnitjenko ställts inför ultimatum: Sluta med aktivismen eller säg upp dig. Men hittills har universitetet inte gjort några nya försök att bli av med henne, trots att hon fortfarande är ordförande i Rakurs.

– Sedan i november är jag dessutom ordförande i det ryska nätverket för hbt-organisationer.

Men kampanjen mot hbt-personer fortgår i Ryssland. När Publikt besökte Archangelsk för drygt ett år sedan hade Rakurs 100 medlemmar. I dag är de 45.

– Trycket under det senaste året har skrämt folk från medlemskap.

Attackerna från homofober har blivit fler. När Publikt var på besök tog Tatiana Vinnitjenko bort den första högerextrema hatdekalen från organisationens ytterdörr.

– Sedan dess har vi sett mer hat och våld. Hbt-personer har attackerats och misshandlats.

Att organisationen nu registreras som »utländsk agent« är ännu en stigmatisering. På det ryska justitieministeriets hemsida listas 41 organisationer som anses ha för täta band till andra länder.

Organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, demokrati och pressfrihet påstås påverka rysk politik med hjälp av ekonomiska bidrag från väst.

För Rakurs del räknar ministeriet upp nio bidragsgivare. Bland dem finns Nordiska ministerrådet, som avbrutit verksamheten i Ryssland sedan dess informationskontor i S:t Petersburg hamnat på samma lista.

Rakurs överklagande ska nu prövas av domstolen.

– Vi måste vinna. Vi har inte råd att betala böterna. Men det allvarligaste är den stigmatisering det innebär att vi ses som samhällets fiender, säger Tatiana Vinnitjenko.

Hoten mot de ryska hbt-aktivisterna

  • Rakurs bildades 2007 av Tatiana Vinnitjenko och andra lesbiska. Snart öppnades organisationen för homosexuella män och transpersoner.
  • 2011 införde Archangelsk län en lag mot homosexuell propaganda riktad till minderåriga. I dag gäller en sådan lag i hela Ryssland.
  • 2012 kom lagen om registrering som »utländsk agent« för intresseorganisationer som får stöd från utlandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA