Drygt 200 sägs upp i år

LERNIA2003-07-29
Lernia förlorar kunder. Nu tvingas bolaget sanera ekonomin och flera hundra anställda förlorar jobben.
Av:  Christian Örjestål

Det statliga utbildningsbolaget Lernia är i ekonomisk kris. Ams och länsarbetsnämnderna har minskat sina beställningar av utbildningsuppdrag, vilket slagit hårt mot bolaget.
Lernias VD Ingemar Alserud räknar med att bolaget går miste om 130 miljoner kronor.

– Det är oerhört tråkigt och drabbar alla inom vår bransch. Nu måste vi se över våra gemensamma funktioner som ekonomi och IT. Dessutom måste vi säga upp personal.

Över 200 personer kommer att sägas upp under 2003. Enligt Alserud behöver Lernia långsiktigt satsa sig ur krisen. Bland annat ska Lernia i högre grad än tidigare sikta in sig på stora privata uppdragsgivare som ABB, Scania och Volvo.

– Vi har redan anställt 16 nya säljare som enbart sysslar med att sälja våra utbildningar till privata företag, fortsätter Ingemar Alserud. Och helt klart måste vi göra Lernia mer känt.
 
ST välkomnar satsningen på att hitta privata uppdragsgivare.
– Men det borde ha skett för tio år sedan, anser STs ordförande för Lernia, Anders Lindell. Då hade vi kanske sluppit den situation vi har idag.

Uppsägningarna kommer att drabba många av STs medlemmar.
– De flesta inser att vi måste göra något och nedskärningarna kommer att göras i hela organisationen och drabba oavsett facklig tillhörighet. Nu måste vi slåss med näbbar och klor för att klara av det här, säger Anders Lindell.

Fakta om Lernia

Lernia är ett helägt statligt bolag som säljer utbildning, allt från arbetsmarknads- och företagsutbildning till yrkes- och grundläggande vuxenutbildning. Företaget har cirka 2 000 anställda på 130 orter i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.