Dubbel arbetsbörda gör personalen sjuk

MIGRATION2006-11-28

Personalen på Migrationsverkets ansökningsenhet i Solna har för mycket att göra. Asylsökande kan få vänta här över en dag. Nu hotar skyddsombudet med att stänga enheten.

Av:  Mikael Silberstein

Ansökningsenheten i Solna ska kunna ta emot omkring 30 ansökningar per dag. Nu får man ungefär dubbelt så många. Den novemberdag ST Press besöker enheten befinner sig 100 sökande och anhöriga i lokalen, konstaterar Hassan Saraj, ST-medlem och huvudskyddsombud.

–Medarbetarna är sönderstressade. Många jobbar över väldigt mycket. Folk blir sjuka av den här belastningen och då blir bördan på dem som är kvar ännu större. En stor del av personalen lider av sömnsvårighet, huvudvärk och ledvärk.

Engagerad personal

På ansökningsenheten registreras de sökande, fingeravtryck och foto tas. Eftersom väntetiden kan bli så lång ordnar Migrationsverket med bröd och dryck. De som inte hinner träffa en handläggare körs med buss till Märsta eller Gävle över natten.

–Utan personal som känner engagemang för de sökande och lojalitet mot arbetsgivaren, skulle verksamheten brakat ihop för länge sedan, säger Hassan Saraj.

Linda Sonesson är ordförande för ST i den norra sektionen på Migrationsverket.

–Det är en krissituation, som ett slagfält där det gäller att lägga upp strategier för att klara dagen.

Hon konstaterar att antalet asylsökande har ökat kraftigt, framförallt från Irak, och att problemen beror på Migrationsverkets nya organisation. En hel del av enhetens personal har inte fått introduktion och får svårt att klara av sitt jobb på ett bra sätt, enligt Linda Sonesson.

Fyra nya tjänster utlovade

Nu har ledningen lovat att enheten ska få fyra extra tjänster.

–Det hjälper på kort sikt, men om det fortsätter att komma många asylsökande måste organisationen ses över. Då behöver vi mer personal och andra lokaler, säger Hassan Saraj.

Situationen på ansökningsenheten är oacceptabel, anser Helmut Moser, ledamot i STs avdelningsstyrelse inom Migrationsverket:

–Det här är ett jätteproblem. Den första kontakten med asylsökande är viktig för att hela processen ska bli rättssäker.

Den biträdande verksamhetschefen för asylområdet på Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, håller med om att läget är allvarligt.

–Men vi gör allt vi kan för att lösa det. Vi kan inte ha så mycket luft i systemet att vi klarar en fördubbling av antalet sökande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA