Dyr flytt äventyrar nyanställningar

FLYTT2007-03-28

I höst flyttar Riksantikvarieämbetet till Visby. Men få anställda väntas följa med. Nu varnar riksantikvarien för att både verksamhet och nyanställningar är i fara om regeringen inte skjuter till 80 miljoner kronor.

Omlokaliseringen till Gotland medför stora extrakostnader som belastar Riksantikvarieämbetets ordinarie budget. Bland annat blir det dyrt att ersätta den personal som inte följer med till Visby. Få av de 140 anställda har hittills visat intresse för att byta arbetsort.

De stora utgifterna i samband med flytten hotar nu både verksamhet och nyrekryteringar, skriver Svenska Dagbladet. Myndigheten har helt enkelt inte råd att både genomföra flytten, återtillsätta vakanser och utföra sitt ordinarie uppdrag. Riksantikvarie Inger Liliequist kräver därför att regeringen skjuter till 80 miljoner kronor. Enbart omställningsprogram och nyanställningar beräknas kosta 50 miljoner kronor.

På Riksantikvarieämbetet inventerar man just nu de anställdas intresse för att flytta med eller åtminstone ta del av arbetsgivarens prova-på-paket. Förhandlingar pågår också om att dra in tjänster i samband med flytten. Hur många det rör sig om är ännu inte klart.

– Det kommer inte att bli några 140 tjänster till Gotland, konstaterar Susanna Högberg i STs sektionsstyrelse.

Hon delar riksantikvariens uppfattning om att myndigheten får svårt att klara omställningen utan extra pengar. Dessutom riskerar det fackliga arbetet att slås i spillror av flytten.

– Det är klart att vi är oroliga. Många kommer att gå i omställning. I princip kommer det inte att finnas någon fackklubb kvar.

Det var våren 2005 som den dåvarande regeringen beslutade att Riksantikvarieämbetet skulle bli en av de myndigheter som skulle omlokaliseras som kompensation för försvarsnedläggningar runt om i landet. I höst går startskottet för flytten, som ska vara fullt genomförd i slutet av nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA