Dyrt stå utanför a-kassa

A-KASSA2008-05-15

Utredaren Sören Öman föreslår att en statlig obligatorisk arbetslöshetsförsäkring ska finnas vid sidan av dagens a-kassor. Och det ska inte löna sig att stå utanför a-kassorna.

I dag lade regeringens utredare Sören Öman ett delbetänkande om hur en obligatorisk statlig arbetslöshetsförsäkring kan se ut.

För den som inte är medlem i en a-kassa ska försäkringsavgiften motsvara medlemsavgiften i den dyraste a-kassan, för närvarande 433 kronor i månaden. Det betyder att medlemskap i dagens a-kassor i de allra flesta fall blir väsentligt billigare än den statliga försäkringen.

Den högsta ersättningsnivån i den statliga försäkringen föreslås bli 680 kronor per dag. Det ska jämföras med 320 kronor för dem som i dag inte är med i någon a-kassa utan får ersättning från Alfakassan.

Utredningens förslag innebär att alla som inte är med i någon
a-kassa och under ett år tjänar mer än 2,7 prisbasbelopp – 110 700
kronor 2008 – ska omfattas av den obligatoriska
arbetslöshetsförsäkringen. Det första året en person kommer upp i inkomster över 2,7 basbelopp blir avgiftsfritt.

Men har man en gång blivit avgiftsskyldig omfattas man av obligatoriet även om inkomsten sedan minskar. Den som tjänat mindre än 1,5
prisbasbelopp – 61 500 kronor 2008 – behöver dock inte betala någon avgift.

Detta gäller också den som fått mer än halv sjukpenning eller minst tre fjärdedels
aktivitetsersättning, samt den vars pension är så hög att den inte
förväntas ge rätt till a-kassa.

En förändring som påverkar dagens a-kassor är att medlemsvillkoret försvinner. Det ska enligt förslaget inte längre krävas att man varit medlem i a-kassan under ett år för att ha rätt till ersättning.

Avgifterna till den statliga försäkringen ska inkasseras av en ny myndighet som i förslaget kallas ”Myndigheten för arbetslöshetsförsäkringsavgift” .

Utredningens bedömning är att de befintliga a-kassorna får många fler medlemmar om en obligatorisk försäkring införs. Man har också räknat ut att förhållandevis många män och företagare kommer att omfattas av den statliga försäkringen.

Marianne Kjellquist, chef på STs a-kassa, har inte hunnit sätta sig in i förslaget men säger att det är positivt om medlemmar som lämnat a-kassan kommer tillbaka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA