Dyster summering för a-kassorna

A-KASSAN2007-09-07

A-kassorna har förlorat över 300 000 medlemmar och raset fortsätter. Regeringens politik hotar hela a-kassesystemet, hävdar a-kassornas samarbetsorganisation, SO.

– Det är första gången på trettio år som a-kassornas medlemsantal sjunker, noterade SOs ordförande Birgitta Lanér.

Och medlemstappet väntas fortsätta.

– I budgeten för 2008 räknar vi med att ha förlorat 400 000 medlemmar från 2006, men det kommer nog att bli fler, tror Peter Schönefeld, SOs kanslichef.

På sikt finns det risk att vissa små kassor, såsom Fiskarnas a-kassa, inte överlever, bedömer SO. Och deras medlemmar har ingen alternativ a-kassa att vända sig till.

Många grupper kan dock välja mellan flera a-kassor, och det har lett till en konkurrens om medlemmar. De nya reglerna för finansiering av arbetslöshetsersättning innebär kraftigt ökade skillnader i månadsavgift. I dag skiljer det 218 kronor mellan högsta och lägsta avgift, mot 34 kronor före årsskiftet.

Som en följd av det diskuterar LO att skapa en gemensam kassa för alla branscher. Samtidigt överväger en a-kassa – SO vill inte avslöja vilken – att göra tvärtom, att skapa nya branschkassor med olika risk för arbetslöshet och därmed olika medlemsavgift.

I SOs analys av regeländringarnas effekter konstaterar man att försäkringen nu är överfinansierad med 14,5 miljarder kronor. Det är skillnaden mellan vad arbetsgivare och a-kassemedlemmar betalar in till staten för att finansiera ersättningar till arbetslösa och vad staten betalar ut. Förra året var överfinansieringen ”endast” tre miljarder kronor.

Ett annat akut bekymmer för a-kassorna är att man riskerar att behöva driva in avgifter från uppemot en kvarts miljon människor som lämnat a-kassan genom att sluta betala medlemsavgiften. Medlemskapet förfaller då efter tre månader, men regeringen kräver att a-kassorna ska betala in avgifter för dessa månader. Det handlar om en skuld på 270-300 miljoner kronor, som a-kassorna hittills har fått respit med att betala.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA