Efterlyser tydliga besked från regeringen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-02-11
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att tillhandahålla säker it-drift till andra myndigheter. Nu efterlyser Försäkringskassans it-chef tydligare besked om vilka som ska omfattas.

Efter it-skandalen på Transportstyrelsen sommaren 2017 beslutade regeringen att uppdra till Försäkringskassan att ansvara för säker statlig it för myndigheter med känslig information. Nu efterlyser Försäkringskassan besked från regeringen om vilka myndigheter som verkligen behöver säker it.

”Man borde peka ut vilka myndigheter som är så säkerhetsklassade att de måste finnas inom statens gränser. Vi har efterlyst det, men inte fått några besked”, säger myndighetens it-direktör Stefan Olowsson till SVT. 

Eftersom Försäkringskassan har byggt upp en omfattande it-verksamhet för att klara stora mängder känslig information, och ansvarat för Pensionsmyndighetens it-drift, ansåg regeringen att Försäkringskassan var lämplig för uppdraget. Men SVTs granskning visar att de myndigheter som vill ha hjälp av Försäkringskassan har helt andra skäl för det än it-säkerheten.

”De har olika skäl, men inte primärt säkerhetsskäl. De kan ha problem med it-driften, med att hitta kompetens, de kanske har blivit utflyttade från Stockholm och behöver hitta en lösning”,  säger Stefan Olowsson till SVT.

Drygt 20 myndigheter har hittills vänt sig till Försäkringskassan för att få hjälp med it-driften. Myndigheten har tagit över driften för Statens servicecenter, Myndigheten för digital förvaltning och Barnombudsmannen. Diskussioner pågår enligt SVT med E-hälsomyndigheten. Enligt Stefan Olowsson har Försäkringskassan begränsad kapacitet för ytterligare myndigheter.          

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.