Eget företagande alternativ vid uppsägning

ARBETSMARKNAD2021-03-04

Nio av tio privatanställda tjänstemän som går från anställning till eget företagande är nöjda med förändringen. Det visar en undersökning som Trygghetsrådet, TRR, gjort bland uppsagda tjänstemän som startat eget de senaste åren.

88 procent av dem som startar eget är mycket nöjda eller tillfreds med sin tillvaro som företagare, redovisar TRR, som är Trygghetsstiftelsens motsvarighet inom privat sektor. Två av tre bland de egna företagarna anger också att de ser en potential för företaget att växa. I den aktuella undersökningen har 2 725 personer deltagit, som under åren 2016-2018 startat eget med stöd av TRR.

Enligt TRR är ungefär en av fem av dem som kommer i kontakt med rådet efter uppsägning nyfikna på företagande eller har en affärsidé de vill pröva. Andelen som sedan startar företag har ligger stadigt mellan sju och åtta procent. Sedan 1980 har TRR stöttat cirka 1 000 tjänstemän per år att starta företag.

Majoriteten av företagen i undersökningen är enmansbolag, men 14 procent av företagen har anställda. På frågan om vilka egenskaper som ses som viktigast som egenföretagare anger de deltagande personerna kompetens, erfarenhet, drivkraft och nätverkande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA