Eget företagande alternativ vid uppsägning

ARBETSMARKNAD2021-03-04
Nio av tio privatanställda tjänstemän som går från anställning till eget företagande är nöjda med förändringen. Det visar en undersökning som Trygghetsrådet, TRR, gjort bland uppsagda tjänstemän som startat eget de senaste åren.

88 procent av dem som startar eget är mycket nöjda eller tillfreds med sin tillvaro som företagare, redovisar TRR, som är Trygghetsstiftelsens motsvarighet inom privat sektor. Två av tre bland de egna företagarna anger också att de ser en potential för företaget att växa. I den aktuella undersökningen har 2 725 personer deltagit, som under åren 2016-2018 startat eget med stöd av TRR.

Enligt TRR är ungefär en av fem av dem som kommer i kontakt med rådet efter uppsägning nyfikna på företagande eller har en affärsidé de vill pröva. Andelen som sedan startar företag har ligger stadigt mellan sju och åtta procent. Sedan 1980 har TRR stöttat cirka 1 000 tjänstemän per år att starta företag.

Majoriteten av företagen i undersökningen är enmansbolag, men 14 procent av företagen har anställda. På frågan om vilka egenskaper som ses som viktigast som egenföretagare anger de deltagande personerna kompetens, erfarenhet, drivkraft och nätverkande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.