Ekonomin klarar ökat antal pensionärer

PENSIONER2006-05-30

Trots att antalet pensionärer ökar från 1,6 miljoner år 2005 till 1,9 miljoner år 2015 kommer belastningen på ekonomin inte att öka så kraftigt. Det spår SCB i sin befolkningsbarometer.

De tillkommande pensionärerna innebär visserligen ökade pensionsutbetalningar, konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB. Behovet av vård och omsorg kommer dock inte att öka lika starkt, eftersom de flesta pensionärer kommer att vara i 65–75-årsåldern.

Behovet av omsorg ökar framför allt efter 80 års ålder och antalet i den åldersgruppen kommer inte att öka de närmaste tio åren, förutspår SCB. Däremot kommer antalet personer i arbetsför ålder (20–64 år) att öka, medan antalet barn och ungdomar förblir oförändrat.

Under det närmaste decenniet, när 40–talisterna går i pension, uppstår vakanser på arbetsmarknaden. Det bör leda till ökad efterfrågan på arbetskraft, och om man lyckas matcha tillgång och efterfrågan borde det leda till att arbetslösheten minskar.

Efter 2015 tornar svårigheterna upp sig. Problemen ökar successivt från 2015 och blir som störst mellan 2025 och 2035. Samtidigt som den stora 40-talsgenerationen uppnår åldrar, då behovet av vård och omsorg ökar, ska 60-talisterna gå i pension.

År 2005 var drygt 5,3 miljoner människor i arbetsför ålder, medan 1,5 miljoner var över 65 år. År 2030 kommer antalet arbetsföra att öka med drygt 100 000 personer medan antalet äldre över 65 ökar till 2,3 miljoner. Med oförändrad pensionsålder innebär det att vi går från en situation då det går 3,5 personer i arbetsför ålder per pensionär till 2,3 arbetsföra för varje pensionär. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA