En halv miljon fransmän på marsch

NYHET2005-02-08

Ändra inte 35-timmarsveckan, bättre löner och säkrare jobb. Under de parollerna demonstrerade en halv miljon fransmän i lördags. Demonstranterna är såväl statsanställda som privatanställda.

Av:  Susanne Gäre

Det starka tillskottet från den privata sektorn var en överraskning. Privatanställda går sällan ut på gatan, men nu gjorde de det med besked.

Runt om i Frankrike arrangerades 140 demonstrationståg. Störst var demonstrationen i Paris som enligt polisen samlade 30 000 personer, 90 000 enligt facket.

Det visar på en stark mobilisering som facket vill ta vara på och därför är nya planer hur motståndet ska organiseras på gång.

De fem fackföreningarna på vänsterkanten CFDT, CGT, FO, FSU, CFTC står som huvudarrangörer av de manifestationer som inleddes den 18-20 januari i år och som alltså fick en fortsättning i lördags den 5 februari.

Anslutningen visar på fransmännens missnöje med dagens regeringspolitik och deras rädsla inför framtiden. Även de statsanställda forskarna, som genomförde massiva demonstrationer förra våren, har hakat på. De genomförde en egen demonstration förra veckan och protesterade mot regeringens politik och de bristande anslagen till forskning.

Regeringen vill ändra lagen om 35-timmars arbetsvecka genom att öka möjligheten till övertidsuttag. Förslaget kritiseras för att övertiden riskerar att inte bli reglerad, förhandlad eller kompenserad ekonomiskt. Den fackliga oppositionen menar att förslaget är en ideologisk strategi från regeringens sida och att reformen inte gagnar sysselsättningen.

Regeringen, det borgerliga partiet UMP och MEDEF (motsvarande SAF) vill genomföra reformen för att tillåta dem som vill jobba mer att därmed tjäna mer pengar.

Nationalförsamlingen röstar om reformförslaget på onsdag eller torsdag.

Lagen om 35-timmarsvecka var ett förslag från socialisternas Martine Aubry. Den trädde i kraft 1 januari 2000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA