Enat LO vill satsa på lågavlönade

AVTALSRÖRELSEN2012-10-16

LOs styrelse vill göra en låglönesatsning i kommande avtalsrörelse. De som tjänar minst ska få löneökningar med samma krontalsbelopp som industriarbetarna, föreslår styrelsen som vill få med tjänstemannafacken på vagnen.

Inför 2013 års avtalsrörelse har förbunden inom LOs styrelse enats om en särskild satsning på dem som tjänar mindre än genomsnittet inom industrin.

Det betyder att de som tjänar mindre än genomsnittet på cirka 25 000 kronor i månaden ska få löneökningar i krontal med samma belopp som industriarbetarna. De som tjänar mer får löneökningen i procent.

LO-styrelsen vill också att det införs en ny avtalsförsäkring och ett föräldrapenningtillägg på 10 procent av lönen som betalas ut 180 dagar per försäkrad förälder.

I ett pressmeddelande skriver LO att man har en vision om att modellen med krontalspåslag ska gälla samtliga löntagare i Sverige. Därför vill man bjuda in tjänstemannaorganisationerna till diskussion.

”Det vore väldigt kraftfullt om LO kunde kroka arm med tjänstemännen för att komma tillrätta med de strukturella löneskillnader som i dag råder mellan mäns och kvinnors löner på den svenska arbetsmarknaden”, skriver LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i pressmeddelandet.

Beslut om avtalskraven tas av LOs representantskap 24 oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA