Enbart akademiker efterfrågas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-09-23

När Arbetsförmedlingen rekordrekryterar för att klara krisen vill arbetsgivaren höja utbildningskravet. Facken protesterar, men har körts över.

Arbetsförmedlingen nyanställer 2 000 personer för att klara den stigande arbetslösheten, sin egen generationsväxling och uppdraget att hitta sysselsättning åt tidigare långtidssjukskrivna som utförsäkras. Totalt 1 750 arbetsförmedlare ska rekryteras, samt 250 specialister inom bland annat sjukgymnastik och psykologi.

I samband med den brådskande rekryteringen vill arbetsgivaren höja kompetenskravet, från dagens gymnasiekompetens till högskoleutbildning. Det har facken protesterat mot. ST, som organiserar flest akademiker på myndigheten, kan dock acceptera att högskoleexamen räknas som en merit.

– Vi ser ett stort värde i att ha akademiker, säger STs avdelningsordförande Thomas Fager. Men vi vill inte stänga dörren för andra som har förvärvat kompetens på andra sätt.

ST har begärt central förhandling i frågan. Men arbetsgivaren väljer att köra över facket, och har redan beslutat att gå vidare med höjda utbildningskrav. Det har fått ST att överväga tvisteförhandling.

– Vi är upprörda över att arbetsgivaren går till beslut innan vi har haft central förhandling, säger Thomas Fager. Kan man lita på vår arbetsgivare? Vi trodde att vi hade ett samverkansavtal värt namnet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Inlagt av Kent (ej verifierad) tors, 09/24/2009 - 13:43
Bra att kompetens efterfrågas. Bra om de som ska jobba inom Af söker tjänst inom Af genom att skriva en ansökan, vilket inte har varit fallit i Norrköping under rekryteringen av jobbcoacher våren 2009. Bra om alla som får jobb inom Af uppfyller de tidigare kravet på 3 års gymnasieutbildning, vilket inte har varit fallet i Norrköping. Vidare är det bra om jobbcoacherna har kunskap om coaching (coaching enligt t ex International Coach Federations riktlinjer, http://alturl.com/eq2d).
Inlagt av Kenneth M Forsberg (ej verifierad) fre, 09/25/2009 - 09:17
Detta var väntat! Arbetsförmedlingens beslut är en följd av att de har rättats av en överordnad statlig myndighet då de rekryterade Jobbcoacher. Två Arbetsförmedlingar i landet fick ta emot överklagan av anställning. Båda förlorade processen. I båda fall framkom att varesig Arbetsförmedlingen eller de fackliga organisationerna hade anställt enligt lägstakravet om minst tre årskurser gymnasieutbildning. Detta har kostat staten minst 600000 kr. När lägstakravet blir högskoleutbildning, blir det lättare för såväl Arbetsförmedlingen som för de fackliga organisationerna att kunna läsa ansökningshandlingarna. De har misslyckats med att inse att det är skillnad på gymnasiepoäng och på högskolepoäng. Därmed ökar chansen att Arbetsförmedlingen verkligen anställer den kompetens som de tror att de anställer.
Inlagt av Rand (ej verifierad) fre, 10/02/2009 - 13:32
Ja men visst är det underbart! Killen med 100 poäng Datorkunskap. Det är en kurs på gymnasial nivå och inget annat. Så går det när man dränerat organisationen på all kunskap om utbildningsväsendet. Vägledning i AFs regi är samma sak som anvisning. Inga vidgade perspektiv här inte. Kunskapssamhället vad är det?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA