Erik Åsbrink ny ordförande

F-KASSAN2007-12-12

Regeringen kommer vid torsdagens sammanträde att utnämna den förre finansministern Erik Åsbrink, s, till ny styrelseordförande i Försäkringskassan efter avgående Inger Efraimsson.

Erik Åsbrink kan socialförsäkringsfrågorna och jag har stor tilltro till honom när han nu övertar som styrelseordförande för Försäkringskassan, sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson vid en presskonferens på onsdagen.

Den nuvarande ordföranden för Försäkringskassan, Inger Efraimsson, skrev i ett brev i slutet av november till regeringen att hon avböjde att sitta kvar när den nuvarande mandatperioden går ut. I uttalanden har hon sagt att hon är missnöjd med regeringens politik (se artikel ovan till höger).

Regeringen hade inte heller för avsikt att förlänga Inger Efraimssons ordförandeskap, sa socialförsäkringsministern på onsdagen:

– Det är viktigt att vi har en ordförande som känner förtroende för de åtgärder som regeringen står för, med stora satsningar på rehabilitering. Styrelsen ska förmå att leda organisationen genom det stora förändringsarbete som man står inför.

Cristina Husmark Pehrson konstaterade att under de senaste tio åren i genomsnitt 140 personer varje dag blivit förtidspensionerade. Den utvecklingen vill regeringen bryta:

– Vi har haft en låt-gå-mentalitet där förtidspension har varit en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det har varit en misshushållning med mänskliga resurser. Det vill regeringen ändra på och Erik Åsbrink är införstådd med den inriktningen.

Den kritik som Inger Efraimsson riktat mot hur regeringen vill att långtidssjuka ska bemötas vände sig Cristina Husmark Pehrson skarpt emot:

– Inger Efraimsson har inte haft kännedom om regeringens arbete, och jag kan känna mig lite förvånad över att hon kan kommentera det. Det har inte tillkommit några nya regler som gör det tuffare för personer som behöver sjukersättning. Hur reglerna tillämpas är inte min sak – det är en fråga för styrelsen och dess ordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA