TCO instämmer i kritik mot regeringen

F-KASSAN2007-12-19

TCO ställer sig nu bakom den kritik som Inger Efraimsson framfört mot regeringen. Hennes kritik gäller den stramare politiken gentemot långtidssjukskrivna.

I en utförlig intervju, som publicerats i form av en rapport från TCO, upprepar den avgående ordföranden för Försäkringskassan, Inger Efraimsson, sin hårda kritik mot regeringens politik.

– Fackföreningsrörelsen, inte minst TCO, är den kraft i samhället som måste ge röst åt alla dem som på olika sätt drabbas av regeringens politik när det gäller svårt utsatta människor. De är så utsatta att de själva har små möjligheter att ge röst åt sin situation. Då är det facket som måste ta på sig den uppgiften, säger Inger Efraimsson.

Genom att låta intervjun få formen av en rapport ställer sig TCO bakom Inger Efraimssons synpunkter.

”Får man en svår sjukdom riskerar man, om rehabiliteringskedjan sjösatts, att förlora sin anställning. Arbetsgivarna friskrivs ytterligare en gång från sitt ansvar att förbättra arbetsmiljön och förhindra att ohälsa uppstår. Allt fler medborgare med ohälsoproblem riskerar därmed att ramla mellan stolarna”, skriver TCO-utredaren Kjell Rautio i ett förord till rapporten.

Den avgående ordföranden i Försäkringskassan berättar att hon den senaste tiden fått många mail från ST-medlemmar vid Försäkringskassan:

– Det är de som måste följa det regelverk som regeringen bestämmer ska gälla. Det är de som ska bedöma varje enskilt ärende när det gäller sjukersättningsprocessen eller rehabiliteringskedjan. Och de vittnar om hur svårt det är att bedöma många ärenden, enskilda människors svåra situation. Många som jobbar på Försäkringskassorna känner en enorm dysterhet och tycker att det är bra att jag säger ifrån.

Inger Efraimsson betonar att hon ställer upp på att reglerna stramas upp och tillämpas lika över hela landet. Hon anser också att det ska finnas en drivkraft för att människor ska återgå i arbete framför att vara sjukskrivna:

– Allt det där ställer jag upp på. Ingen är hjälpt av att hamna i passivitet. Bästa hjälpen är att ha ett jobb. Långa sjukskrivningar är inte bästa lösningen. Men regeringens sammantagna politik nu går alltför långt. Nu pressas svårt utsatta människor att ta ett jobb till varje pris. Det är förskräckande, säger Inger Efraimsson till TCO-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA