Ordförande avgår i protest

F-KASSAN2007-12-12

Försäkringskassans ordförande Inger Efraimsson avgår i protest mot regeringens politik. I ett brev till socialförsäkringsministern har hon begärt att slippa ordförandeskapet.

– Ska man ha ett sådant här uppdrag så måste man kunna känna sig lojal mot sin uppdragsgivare, och det är regeringen, och det kan inte jag, säger Inger Efraimsson till Ekot i Sveriges Radio.

Inger Efraimsson anser att regeringens syn på sjuka människor är skrämmande. Den som drabbas av sjukdom får sämre anställningstrygghet. Trafikskadade och cancersjuka riskerar att bli uppsagda från sina arbeten, säger Inger Efraimsson till Ekot.

Inger Efraimsson blev ordförande för Försäkringskassan 2005. Den sista december går mandatet ut. Hon har ställt sig bakom de skärpta rutiner Försäkringskassan infört, men nu tycker hon att regeringen går för långt.

I en intervju i TCO-tidningen betecknar Inger Efraimsson regeringens politik som att dra åt tumskruvarna på redan svårt utsatta människor:

– Det som stötte mig mest var det att om man inte lyckats bli frisk inom sex månader så ska man prövas mot hela arbetsmarknaden. Då kan man tvingas säga upp sin anställning för att söka ett annat jobb.

– Tänker mig in i hur det är att råka ut för en trafikolycka som kräver längre rehabilitering än ett halvår eller en cancersjukdom eller någonting. Att i det läget också tvingas söka ett annat jobb som man bedöms kanske klara av, när man har en anställning.

På socialdepartementet säger man till Ekot att en ny ordförande för Försäkringskassan kommer att utses i nästa vecka. Då planerar man också att skicka ut en departementspromemoria om hur regeringens nya rehabiliteringspolitik ska utformas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA