Ersätts för tjänsteresor på fritid

FOLKHÄLSOINSTITUTET2009-08-17

Parterna på Folkhälsoinstitutet har slutit ett lokalt avtal som ger personalen rätt till kompensation för tjänsteresor utanför ordinarie arbetstid.

Resor som görs före klockan 8 och efter 16.30 ersätts enligt avtalet med en halvtimme för varje timmes restid. Den maximala komptiden för en tjänsteresa är fyra timmar. De som arbetar deltid får komp om de reser på tid utanför sitt ordinarie schema.

Det finns ännu få lokala avtal som ersätter tid för tjänsteresor, och STs avdelningsordförande Karin Molander Gregory är nöjd.

– Tidigare hade vi bara en mindre ekonomisk kompensation för tjänsteresor på fritid.

Frågan väcktes av facken när arbetsgivaren ville diskutera ett nytt arbetstidsavtal.

– Vi såg det som ett bra förhandlingsläge, och jag sa blankt nej till ett arbetstidsavtal utan att också få ett restidsavtal, säger Karin Molander Gregory.

De anställda reser till många platser i Sverige, på konferenser utomlands och på uppdrag till Bryssel. Omlokaliseringen från Stockholm till Östersund innebär också att resorna ofta tar längre tid. Arbetsgivaren har varit orolig för att för mycket arbetstid ska ätas upp av restidskompensationen, säger Karin Molander Gregory, och avtalet ska utvärderas efter ett år.

– Men vi måste vara en attraktiv arbetsplats också.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA