ESV ska granska Jordbruksverket

EU-STÖD2020-05-04

Efter att Ekonomistyrningsverket, ESV, larmat om felaktig hantering av EU-medel får myndigheten nu uppdraget att se över Jordbruksverkets anslagshantering.

Efter sin årliga revision av hur myndigheterna hanterar EU-medel rapporterade ESV till regeringen om betydande brister i Jordbruksverkets förvaltningssystem för att fånga upp fel i sin hantering av EU‑stöd. Nu vill regeringen att ESV går vidare med granskningen av Jordbruksverket för att se över myndighetens anslagshantering och prognoser, med fokus på EU-medel och förvaltningsanslag. Syftet är enligt ett pressmeddelande från regeringen att säkerställa en ändamålsenlig redovisning till regeringen och en effektiv styrning och uppföljning av förvaltningsmedel.

”Jag ser behov av att säkerställa ändamålsenliga och kvalitetssäkrade prognoser för utbetalning av EU-stöd och att Jordbruksverket har rutiner för anpassning av verksamheten till tilldelade ramar. Med det här uppdraget får Jordbruksverket stöd i detta arbete så att myndighetens ekonomiadministrativa processer och rutiner bidrar till en enhetlig och transparent redovisning till regeringen. Det är en grundförutsättning för genomförandet av program inom kommande budgetperiod, 2021–2027”, kommenterar landsbygdsminister Jennie Nilsson, S, beslutet i pressmeddelandet.

Uppdraget innebär att ESV ska se över Jordbruksverkets anslagshantering och prognoser. ESV ska också ge rekommendationer för att säkerställa att den finansiella kontrollen och redovisningen avseende prognoser för berörda anslag, inklusive beställningsbemyndiganden, är ändamålsenlig och effektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA