ESV ska granska Jordbruksverket

EU-STÖD2020-05-04
Efter att Ekonomistyrningsverket, ESV, larmat om felaktig hantering av EU-medel får myndigheten nu uppdraget att se över Jordbruksverkets anslagshantering.

Efter sin årliga revision av hur myndigheterna hanterar EU-medel rapporterade ESV till regeringen om betydande brister i Jordbruksverkets förvaltningssystem för att fånga upp fel i sin hantering av EU‑stöd. Nu vill regeringen att ESV går vidare med granskningen av Jordbruksverket för att se över myndighetens anslagshantering och prognoser, med fokus på EU-medel och förvaltningsanslag. Syftet är enligt ett pressmeddelande från regeringen att säkerställa en ändamålsenlig redovisning till regeringen och en effektiv styrning och uppföljning av förvaltningsmedel.

”Jag ser behov av att säkerställa ändamålsenliga och kvalitetssäkrade prognoser för utbetalning av EU-stöd och att Jordbruksverket har rutiner för anpassning av verksamheten till tilldelade ramar. Med det här uppdraget får Jordbruksverket stöd i detta arbete så att myndighetens ekonomiadministrativa processer och rutiner bidrar till en enhetlig och transparent redovisning till regeringen. Det är en grundförutsättning för genomförandet av program inom kommande budgetperiod, 2021–2027”, kommenterar landsbygdsminister Jennie Nilsson, S, beslutet i pressmeddelandet.

Uppdraget innebär att ESV ska se över Jordbruksverkets anslagshantering och prognoser. ESV ska också ge rekommendationer för att säkerställa att den finansiella kontrollen och redovisningen avseende prognoser för berörda anslag, inklusive beställningsbemyndiganden, är ändamålsenlig och effektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.