EU-facket vill rädda kemikalielag

EU2005-10-04

Idag röstar EU-parlamentets miljöutskott om den nya kemikalielagen, Reach. EU-facket uppmanar parlamentarikerna att inte anta ett urvattnat förslag.

Förslaget från 2003, som ska minska utsläppen av kemikalier, utarbetades av Margot Wallström under hennes tid som miljökommissionär.

Sedan dess har kemikalieindustrin lobbat hårt för att stoppa det. Bland annat har de fört fram att lagen skulle leda till stora kostnader för företagen.

EU-fackens generalsekreterare John Monks skriver i ett brev till parlamentarikerna att förslaget i själva verket skulle innebära en besparing då det skulle leda till friskare arbetstagare.

Enligt de svenska fackens Brysselkontor har parlamentets utskott för den inre marknaden och industriutskottet tidigare ställt sig bakom inskränkningar av det ursprungliga förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA