EU granskar svensk ekonomi

EU2013-11-14

EU-kommissionen sätter luppen på Sverige, som anses ha alltför stor skuldsättning och en stelbent bostadsmarknad. Det är en del av en rapport om förvarningsmekanismen inom unionen.

EU-kommissionen har presenterat flera dokument som startskott för planeringen för 2014, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Rapporten om förvarningsmekanismen syftar till att lyfta fram makroekonomiska obalanser i medlemsländerna. Utöver Sverige ska också Tyskland granskas extra, eftersom landet under flera år haft alltför höga överskott i handelsbalansen.

I den årliga tillväxtöversikten ser EU-kommissionen ljuset i tunneln för Europas ekonomi. Arbetslösheten ligger på en alltför hög nivå, men den har slutat öka. Enligt kommissionen ligger en återhämtning av Europas ekonomi inom räckhåll. Kommissionen uppmanar de länder som har en god ekonomi att stimulera privata investeringar och privat konsumtion och att skydda långsiktiga investeringar i utbildning, forskning och innovation från budgetnedskärningar.

Kommissionen uppmanar alla medlemsländer att stödja jobbskapande i snabbväxande sektorer, införa ungdomsgarantin och stärka arbetsförmedlingarna och de sociala trygghetssystemen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA