Expertgrupp ska öka jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2015-03-05
Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson aviserar en nationell expertgrupp för att lyfta jämställdheten i högskolan. Målet är fler kvinnliga professorer och mer jämställda forskningsanslag.

I en intervju i Aftonbladet säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson, S, att något måste göras åt den skeva fördelning som bland annat innebär att bara var femte professor på universitet och högskolor är kvinnor:

”Utvecklingen går alldeles för långsamt i dag, vi måste se till att vi tar vara på alla våra talanger”, säger hon till tidningen.

Det är en av anledningarna till att hon ska tillsätta en nationell expertgrupp för ökad jämställdhet på svenska lärosäten. Målet är både att öka andelen kvinnliga professorer, men även se till att forskningspengar fördelas mer jämställt och att arbetsmiljön för unga forskare ska förbättras. Enligt ministern ska det vara en bred expertgrupp med forskare, samhällsdebattörer och andra som står högskolan nära.

”Problembilden är känd och uppdraget för ökad jämställdhet har funnits länge, men det går för långsamt. Jag förväntar mig att gruppen ska ge mig ökad kunskap om vilken typ av arbete som verkligen fungerar för att utvecklingen ska gå snabbare. Det ska i sin tur bli ett stöd för våra lärosäten och myndigheter i sitt arbete att bli vassare på det här”, säger Helene Hellmark Knutsson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.