Extra inkomstskydd vanligast i TCO

FÖRSÄKRINGAR2011-05-20

Den som blir sjuk och har kollektivavtal kan få ut 5 500 kronor mer i månaden än den som saknar avtal. Trots det är det framför allt de fackanslutna, i synnerhet medlemmar i TCO-förbund, som skaffar sig privata tilläggsförsäkringar.

Det framgår av Folksams rapport Välfärdstendens 2011. När det gäller arbetslösa kan skillnaden mellan den som har kollektivavtal och den som inte har det uppgå till 6 000 kronor i månaden. Och som pensionärer får de med kollektivavtal ut drygt 67 procent av slutlönen, mot 50 procent för de avtalslösa.

De stora försämringarna av de allmänna försäkringarna under senare år har ökat skillnaden mellan de 87 procent som har kollektivavtal och minoriteten som saknar avtal, konstaterar Folksam. Ändå är det främst fackmedlemmar som har tilläggsförsäkringar, individuellt eller via sitt fackförbund. Privat sjukförsäkring är vanligast bland TCO-medlemmar; andelen som har en sådan försäkring har ökat från 35 till 58 procent de senaste fyra åren. Lika många har en tilläggsförsäkring som faller ut vid arbetslöshet.

Enligt Folksam-rapportens beräkningar gör staten en stadigt ökande vinst på de allmänna försäkringarna. Förra året var det samlade överskottet för försäkringarna för sjukdom, arbetslöshet, pension och arbetsskador 82 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA