Extra inkomstskydd vanligast i TCO

FÖRSÄKRINGAR2011-05-20
Den som blir sjuk och har kollektivavtal kan få ut 5 500 kronor mer i månaden än den som saknar avtal. Trots det är det framför allt de fackanslutna, i synnerhet medlemmar i TCO-förbund, som skaffar sig privata tilläggsförsäkringar.

Det framgår av Folksams rapport Välfärdstendens 2011. När det gäller arbetslösa kan skillnaden mellan den som har kollektivavtal och den som inte har det uppgå till 6 000 kronor i månaden. Och som pensionärer får de med kollektivavtal ut drygt 67 procent av slutlönen, mot 50 procent för de avtalslösa.

De stora försämringarna av de allmänna försäkringarna under senare år har ökat skillnaden mellan de 87 procent som har kollektivavtal och minoriteten som saknar avtal, konstaterar Folksam. Ändå är det främst fackmedlemmar som har tilläggsförsäkringar, individuellt eller via sitt fackförbund. Privat sjukförsäkring är vanligast bland TCO-medlemmar; andelen som har en sådan försäkring har ökat från 35 till 58 procent de senaste fyra åren. Lika många har en tilläggsförsäkring som faller ut vid arbetslöshet.

Enligt Folksam-rapportens beräkningar gör staten en stadigt ökande vinst på de allmänna försäkringarna. Förra året var det samlade överskottet för försäkringarna för sjukdom, arbetslöshet, pension och arbetsskador 82 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.