Extrapengar ska underlätta omvandling

MITTHÖGSKOLAN2004-01-15

Mitthögskolan får 30 miljoner kronor för att omstrukturera sin verksamhet, enligt ett regeringsbeslut.

Mitthögskolan blir universitet nästa år, och inför övergången koncentrerar högskolan sina resurser på de fyra utbildningsorterna Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik och Östersund. Bland annat flyttar huvuddelen av naturvetenskap och teknik till Sundsvall.

– Resursförstärkningen innebär att Mitthögskolan kan genomföra det ambitiösa omstruktureringsprogrammet och samtidigt förbereda sig för universitetsstatus, säger utbildningsminister Thomas Östros i ett pressmeddelande.

Samtidigt pågår förhandlingar om uppsägningar på högskolan.

– Det är klart att tillskottet är positivt i ett läge där vi tvingas till en hel del åtgärder, kommenterar prorektor Pia Sandvik Wiklund. Vår struktur har inte varit anpassad till efterfrågan, och nu ska vi också samla våra forskningsmiljöer. I och med det får vi kraftfulla uppsägningar.

Enligt Pia Sandvik Wiklund kommer de nya pengarna inte att inverka på de planerade nedskärningarna. Enligt ledningens bedömning handlar det om ett femtiotal tjänster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA