Få får ut 80 procent från a-kassan

A-KASSAN2016-04-04
Trots höjt tak i a-kassan är det bara tre av tio heltidsanställda som får ut 80 procent av sin tidigare lön när de blir arbetslösa. Före höjningen i september 2015 var andelen en av tio.

I september höjdes den övre gränsen för ersättningen från a-kassan från cirka 15 000 kronor till 20 000 kronor per månad. Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har gjort en granskning av vilken effekt höjningen av taket i a-kassan fått. SOs sammanställning visar att det ändå bara är tre av tio som verkligen får ut 80 procent av sin tidigare lön:

”A-kassetaket behöver indexeras för att fungera som en effektiv omställningsförsäkring på sikt. Det räcker inte att höja taket vart trettonde år”, säger SOs ordförande Harald Petersson i ett pressmeddelande.

SOs undersökning bygger på uppgifter om de personer som fick a-kassa under vecka 48 i fjol. Bland dem som var i de första 100 dagarna av arbetslöshetsperioden fick 37 procent ut 80 procent av lönen, under de 200 första dagarna var snittet 30 procent. Efter 200 dagar sänks ersättningen till 70 procent av lönen.

Fakta a-kassetaket

Från september 2015 är dagpenningtaket 910 kronor per dag eller 20 020 kronor per månad (22 ersättningsdagar).

Det motsvarar 80 procent av lönen vid en månadslön på 25 025 kronor.

Källa: SO

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.