Få kvinnor bland EU-nominerade

EU2014-08-28
När alla 28 EU-länder utom Nederländerna och Belgien nominerat sina kandidater till EU-kommissionen är bara fem av de nominerade kvinnor, konstaterar Europaportalen.

Den nyvalde ordföranden Jean-Claude Juncker är bekymrad över att medlemsländerna nästan genomgående nominerat manliga kandidater till kommissionen, som består av en kommissionär från varje medlemsland. Under den föregående femårsperioden var andelen kvinnor i kommissionen 32 procent. Med 5 kvinnor av 28 skulle den siffran vara nere på 18 procent.

Kommissionens sammansättning måste vinna det nyvalda Europaparlamentets gillande. I går sade den socialdemokratiska gruppens ordförande Gianni Pittella, Italien, att socialdemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en kommission med färre kvinnor än den tidigare, skriver Europaportalen.

”Trots min upprepade begäran, har de flesta regeringar skickat manliga kommissionärskandidater. En kommission, där det inte finns ett betydande antal kvinnliga kommissionärer, skulle ha en svag legitimitet och från min synvinkel knappast vara representativ. Jag ringer därför till flera regeringschefer”, sade Jean-Claude Juncker i söndags till den österrikiska tidningen Kurier.

Om det i slutänden blir betydligt färre kvinnor än män planerar Jean-Claude Juncker att kompensera för det genom att nominera de få kvinnorna till tyngre uppdrag inom kommissionen. Det skulle öppna för att den nominerade kandidaten från Sverige, Cecilia Malmström, FP, skulle kunna få en tyngre post i den nya kommissionen. Frågan är om detta räcker för att blidka parlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.