Få kvinnor bland EU-nominerade

EU2014-08-28

När alla 28 EU-länder utom Nederländerna och Belgien nominerat sina kandidater till EU-kommissionen är bara fem av de nominerade kvinnor, konstaterar Europaportalen.

Den nyvalde ordföranden Jean-Claude Juncker är bekymrad över att medlemsländerna nästan genomgående nominerat manliga kandidater till kommissionen, som består av en kommissionär från varje medlemsland. Under den föregående femårsperioden var andelen kvinnor i kommissionen 32 procent. Med 5 kvinnor av 28 skulle den siffran vara nere på 18 procent.

Kommissionens sammansättning måste vinna det nyvalda Europaparlamentets gillande. I går sade den socialdemokratiska gruppens ordförande Gianni Pittella, Italien, att socialdemokraterna inte kommer att ge sitt stöd åt en kommission med färre kvinnor än den tidigare, skriver Europaportalen.

”Trots min upprepade begäran, har de flesta regeringar skickat manliga kommissionärskandidater. En kommission, där det inte finns ett betydande antal kvinnliga kommissionärer, skulle ha en svag legitimitet och från min synvinkel knappast vara representativ. Jag ringer därför till flera regeringschefer”, sade Jean-Claude Juncker i söndags till den österrikiska tidningen Kurier.

Om det i slutänden blir betydligt färre kvinnor än män planerar Jean-Claude Juncker att kompensera för det genom att nominera de få kvinnorna till tyngre uppdrag inom kommissionen. Det skulle öppna för att den nominerade kandidaten från Sverige, Cecilia Malmström, FP, skulle kunna få en tyngre post i den nya kommissionen. Frågan är om detta räcker för att blidka parlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA