EU-parlamentet vill kvotera in kvinnor

EU2013-11-21

Europaparlamentet har antagit ett förslag att kvotera in kvinnor i börsnoterade bolag. Parlamentets beslut om minst 40 procent av vardera könet senast år 2020 kan blockeras av ministerrådet.

Fyra av tio ledamöter i bolagsstyrelserna ska vara kvinnor senast år 2020, enligt Europaparlamentets beslut. Offentliga företag bör uppnå målet redan år 2018. Företag med färre än 250 anställda ska undantas från bestämmelserna.

Parlamentet uppmanar medlemsländerna att se till att börsnoterade företag vidtar effektiva och bindande åtgärder för att se till att män och kvinnor har lika tillgång till icke verkställande styrelseposter. Om två eller flera kandidater är lika kvalificerade bör den av underrepresenterat kön få förtur, säger ledamöterna, men betonar att kompentens och meriter även i fortsättningen måste vara viktigast.

I genomsnitt är cirka 17 procent av de börsnoterade företagens styrelseledamöter kvinnor inom EU. Finland och Lettland ligger i topp med 29 procent kvinnor. I Sverige är siffran 26 procent.

Parlamentet antog lagförslaget med 459 ja-röster mot 148 nej-röster och 81 nedlagda röster. Nu väntar förhandlingar med EU-ländernas ministerråd. Den svenska regeringen är kritisk till kvotering och kommer att motsätta sig att beslutet verkställs, när det kommer upp i ministerrådet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA