EU-parlamentet vill kvotera in kvinnor

EU2013-11-21
Europaparlamentet har antagit ett förslag att kvotera in kvinnor i börsnoterade bolag. Parlamentets beslut om minst 40 procent av vardera könet senast år 2020 kan blockeras av ministerrådet.

Fyra av tio ledamöter i bolagsstyrelserna ska vara kvinnor senast år 2020, enligt Europaparlamentets beslut. Offentliga företag bör uppnå målet redan år 2018. Företag med färre än 250 anställda ska undantas från bestämmelserna.

Parlamentet uppmanar medlemsländerna att se till att börsnoterade företag vidtar effektiva och bindande åtgärder för att se till att män och kvinnor har lika tillgång till icke verkställande styrelseposter. Om två eller flera kandidater är lika kvalificerade bör den av underrepresenterat kön få förtur, säger ledamöterna, men betonar att kompentens och meriter även i fortsättningen måste vara viktigast.

I genomsnitt är cirka 17 procent av de börsnoterade företagens styrelseledamöter kvinnor inom EU. Finland och Lettland ligger i topp med 29 procent kvinnor. I Sverige är siffran 26 procent.

Parlamentet antog lagförslaget med 459 ja-röster mot 148 nej-röster och 81 nedlagda röster. Nu väntar förhandlingar med EU-ländernas ministerråd. Den svenska regeringen är kritisk till kvotering och kommer att motsätta sig att beslutet verkställs, när det kommer upp i ministerrådet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.