Kommissionen vill kvotera

JÄMSTÄLLDHET2012-11-15

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om kvotering till börsföretagens styrelser. Enligt det föreslagna direktivet ska kvinnor utgöra minst 40 procent av styrelseledamöterna senast år 2020.

 I offentligägda företag ska målet om minst 40 procent av det underrepresenterade könet vara genomfört senast 2018, enligt det förslag som lagts fram av kommissionären Viviane Reding.

I förslaget undantas vd som sitter i företagsstyrelsen från jämställdhetskravet. Undantagna från kvoteringen är är också små och medelstora företag med upp till 250 anställda, och företag som inte är börsnoterade.

Idag är bolagsstyrelserna starkt mansdominerade – 85 procent av alla icke verkställande styrelseledamöter och 91,1 procent av de verkställande styrelseledamöterna är män, medan kvinnorna utgör 15 respektive 8,9 procent, enligt ett pressmeddelande från kommissionen. Situationen har inte förändrats i någon större utsträckning de senaste tio åren. Sedan år 2003 har andelen kvinnliga styrelseledamöter bara ökat med 0,6 procentenheter.

”Erfarenheterna från Belgien, Frankrike och Italien, som nyligen antagit lagstiftning i frågan och nu börjar se resultat, visar tydligt att tidsbegränsad lagstiftning kan göra stor skillnad. Kommissionens förslag kommer att se till att kvinnor får företräde vid rekryteringen av icke verkställande styrelseledamöter, om de är underrepresenterade och lika meriterade som de manliga sökande”, säger Viviane Reding i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA