Kommissionen vill kvotera

JÄMSTÄLLDHET2012-11-15
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om kvotering till börsföretagens styrelser. Enligt det föreslagna direktivet ska kvinnor utgöra minst 40 procent av styrelseledamöterna senast år 2020.

 I offentligägda företag ska målet om minst 40 procent av det underrepresenterade könet vara genomfört senast 2018, enligt det förslag som lagts fram av kommissionären Viviane Reding.

I förslaget undantas vd som sitter i företagsstyrelsen från jämställdhetskravet. Undantagna från kvoteringen är är också små och medelstora företag med upp till 250 anställda, och företag som inte är börsnoterade.

Idag är bolagsstyrelserna starkt mansdominerade – 85 procent av alla icke verkställande styrelseledamöter och 91,1 procent av de verkställande styrelseledamöterna är män, medan kvinnorna utgör 15 respektive 8,9 procent, enligt ett pressmeddelande från kommissionen.  Situationen har inte förändrats i någon större utsträckning de senaste tio åren. Sedan år 2003 har andelen kvinnliga styrelseledamöter bara ökat med 0,6 procentenheter.

”Erfarenheterna från Belgien, Frankrike och Italien, som nyligen antagit lagstiftning i frågan och nu börjar se resultat, visar tydligt att tidsbegränsad lagstiftning kan göra stor skillnad. Kommissionens förslag kommer att se till att kvinnor får företräde vid rekryteringen av icke verkställande styrelseledamöter, om de är underrepresenterade och lika meriterade som de manliga sökande”, säger Viviane Reding i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.