Utskotts-ja till kvotering i bolag

JÄMSTÄLLDHET2013-10-15
Två av EU-parlamentets utskott stödjer EU-kommissionens förslag att kvotera in kvinnor i europeiska bolagsstyrelser. Bara en av sex ledamöter i bolagens styrelser i EU är kvinnor.

Både EU-parlamentets jämställdhetsutskott och rättighetsutskott står bakom kommissionens linje att kvotera in minst 40 procent kvinnor i styrelserna för de cirka 5 000 börsnoterade företagen i EU senast år 2020. Röstsiffrorna blev 40 för, 9 emot och 2 som avstod, skriver Europaportalen.

”Förebilderna har satts av länder som Italien och Frankrike som antagit liknande lagstiftning och har börjat se påtagliga framsteg”, sade EUs rättighetskommissionär Viviane Reding i ett uttalande efter omröstningen.

Men EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP, var en av dem som röstade emot förslaget:

”EU ska inte detaljreglera hur vi i Sverige tillsätter styrelseledamöter i privata företag. Det är varje företags eget ansvar att sätta upp sina egna mål och i slutändan måste det vara aktieägarna som bestämmer vilka som ska sitta i styrelserna och leda företaget”, sade hon enligt Europaportalen.

Enligt EU-kommissionens statistik är 16,6 procent av dagens styrelseledamöter kvinnor. Den högsta andelen har Finland, 29 procent, Lettland, 28 procent, och Sverige, 26 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.