Utskotts-ja till kvotering i bolag

JÄMSTÄLLDHET2013-10-15

Två av EU-parlamentets utskott stödjer EU-kommissionens förslag att kvotera in kvinnor i europeiska bolagsstyrelser. Bara en av sex ledamöter i bolagens styrelser i EU är kvinnor.

Både EU-parlamentets jämställdhetsutskott och rättighetsutskott står bakom kommissionens linje att kvotera in minst 40 procent kvinnor i styrelserna för de cirka 5 000 börsnoterade företagen i EU senast år 2020. Röstsiffrorna blev 40 för, 9 emot och 2 som avstod, skriver Europaportalen.

”Förebilderna har satts av länder som Italien och Frankrike som antagit liknande lagstiftning och har börjat se påtagliga framsteg”, sade EUs rättighetskommissionär Viviane Reding i ett uttalande efter omröstningen.

Men EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP, var en av dem som röstade emot förslaget:

”EU ska inte detaljreglera hur vi i Sverige tillsätter styrelseledamöter i privata företag. Det är varje företags eget ansvar att sätta upp sina egna mål och i slutändan måste det vara aktieägarna som bestämmer vilka som ska sitta i styrelserna och leda företaget”, sade hon enligt Europaportalen.

Enligt EU-kommissionens statistik är 16,6 procent av dagens styrelseledamöter kvinnor. Den högsta andelen har Finland, 29 procent, Lettland, 28 procent, och Sverige, 26 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA