EU vill kvotera in kvinnor

JÄMSTÄLLDHET2012-09-05
Alla börsnoterade företag i Europa ska tvingas att kvotera in 40 procent kvinnor i sina styrelser. Det skriver Financial Times, FT, som läst ett utkast till den planerade lagstiftningen.

Fram till år 2020 får de börsnoterade företagen på sig att se till att minst 40 procent av styrelseledamöterna är kvinnor. Det företag som inte når målet hotas av böter och andra sanktioner enligt ett utkast som tagits fram av EU-kommissionen, skriver FT.

EUs tjänstemän anser att det är ett allvarligt jämställdhetsproblem i samtliga 27 medlemsländer att bara 13,7 procent av styrelseposterna i större börsnoterade företag innehas av kvinnor. Ett antal medlemsländer har redan infört egna regler för att öka andelen kvinnliga ledamöter i bolagsstyrelserna, däribland Frankrike, Italien, Spanien och Belgien. Men kommissionen anser inte att det är tillräckligt. Trots att bland andra Sverige och Storbritannien rest allvarliga invändningar planeras nu en lagstiftning för att tvinga fram förändringar i samtliga EU-länder.

Den kommande lagstiftningen väntas presenteras av kommissionens vice ordförande Viviane Reding redan nästa månad, skriver FT. Enligt det utkast som tidningen läst ska alla företag med mer än 250 anställda eller en omsättning på mer än 50 miljoner euro åläggas att varje år rapportera hur deras styrelser är sammansatta ur könssynpunkt. Den som missar den föreskrivna kvoten kommer att åläggas att betala böter eller stängas av från statliga bidrag och uppdrag.

”Framstegen när det gäller den kvinnliga andelen av bolagsstyrelserna är mycket långsamma, med en genomsnittlig årlig ökning på 0,6 procent de senaste åren. Takten i förbättringen i individuella medlemsländer har brustit i jämställdhet och genererat mycket skilda resultat”, citerar FT ur utkastet till lagförslag.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, FP, säger till Ekot att Sverige kommer att motsätta sig en lag som ska tvinga fram kvotering:

”Vi försöker arbeta tillsammans med Storbritannien, Holland och Danmark för att försöka få ihop en blockerande minoritet”, säger Nyamko Sabuni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.