Medelåldern i de 30 ledningsgrupperna är 54 år. 233 av 329 ledamöter är födda på 1950- eller 1960-talet.
Medelåldern i de 30 ledningsgrupperna är 54 år. 233 av 329 ledamöter är födda på 1950- eller 1960-talet.

Få under 50 år i statens ledningsgrupper

STATSFÖRVALTNING2020-11-25
Tre av fyra som sitter i ledningsgrupp på landets 30 största myndigheter är 50 år eller äldre. Astrid Lewin, chef för generaldirektörens sekretariat på Specialpedagogiska skolmyndigheten, är den enda ledamoten som är under 35 år. ”Det förvånar mig lite faktiskt”, säger hon till Publikt.

I ledningsgrupperna på de 30 största statliga myndigheterna sitter 329 personer, varav 245 är 50 år eller äldre. Medelåldern bland samtliga ledamöter är 54 år, visar Publikts granskning.

Astrid Lewin, chef för generaldirektörens sekretariat och ledamot i ledningsgruppen vid Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, är född 1987. Därmed är hon en av åtta ledamöter som är födda 1980 eller senare, och den enda som är yngre än 35 år.

– Det förvånar mig lite faktiskt. Jag hade nog trott att det skulle finnas fler yngre bland de här personerna, säger hon till Publikt.

Astrid Lewin.
Bild: Privat
Astrid Lewin.

Astrid Lewin har jobbat på SPSM sedan i april förra året och har innan dess varit konsult inom management, och arbetat med rådgivning till chefer på högsta ledningsnivå inom privata företag, kommuner och statliga myndigheter.

I dagsläget är hon chef över två personer, och SPSMs generaldirektör Fredrik Malmberg har valt att hennes chefsfunktion ska vara inkluderad i ledningsgruppen permanent.

Även om Astrid Lewin anser att det är önskvärt att staten strävar efter att få in yngre personer på höga chefsposter,  menar hon att det inte är konstigt att medelåldern kan krypa uppåt i ledningsgrupperna.

Eftersom statliga myndigheter måste rekrytera utifrån förtjänst och skicklighet behöver den som kan bli aktuell för den typen av jobb alltid kunna matcha den erfarenhet som efterfrågas. Det kräver oftast ett antal år i arbetslivet, resonerar hon.

Astrid Lewin tror och hoppas på en sänkning av medelåldern bland statsanställda generellt.

– Fler och fler nyutexaminerade väljer staten som arbetsgivare. Då tror jag också att fler kommer att uppnå förtjänst och skicklighet i yngre åldrar, vilket kan påverka hur ledningsgrupperna kommer att se ut framöver.

Är det relevant att försöka sträva efter att få in yngre personer i statliga ledningsgrupper?

– Det viktigaste är att det finns en mix. Ålder spelar inte alltid så stor roll utan det handlar också om erfarenheter, personlighetstyp och värderingar. Vissa unga kan vara väldigt konservativa eller bakåtsträvande medan vissa äldre är nytänkande och framåt, säger Astrid Lewin.

Luftfartsverket är den myndighet där ledningsgruppen har högst medelålder, 58 år. Strax efter, med en genomsnittsålder på 56 år, placerar sig Skolverket och Polisen. I Polisens ledningsgrupp ingår sex personer som är födda på 1950-talet.

De 30 undersökta ledningsgrupperna består av 49 procent män och 51 procent kvinnor.

– Det gör mig glad att det finns en jämlikhet i staten. Jag tror inte att ensidiga grupper blir effektiva och det finns massor med forskning som visar på att grupper med en bra blandning presterar bättre, säger Astrid Lewin.

Det finns dock myndigheter som har en hög andel män respektive en hög andel kvinnor. På Pensionsmyndigheten är åtta av elva ledamöter, 73 procent, män.

På SPSM består ledningsgruppen av 33 procent män. Det är bara Centrala studiestödsnämnden, CSN, och Läkemedelsverket som har en lägre andel män.

– Det är positivt att den här ledningsgruppen speglar SPSM i övrigt. Vi har ungefär 77 procent kvinnor i organisationen så det vore konstigt om det satt fler män i ledningsgrupp, säger Astrid Lewin.

Insamlingen av uppgifterna i Publikts granskning gjordes mellan 25 augusti och 9 september i år.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.