Fack anmäler Sverige till FN

ARBETSRÄTT2010-09-01

Tre svenska fackförbund har anmält Sverige till FNs arbetsrättsorgan ILO. Bakgrunden är ett beslut om förändringar av sjukersättningen som påverkar sjömän.

Enligt Seko, Facket för Service och Kommunikation, samt befälsfacken SFBF (Saco) och SBF (Ledarna) strider riksdagens beslut om ändrade villkor för sjömännens sjukersättning mot ILOs konstitution. Enligt ett pressmeddelande från Seko är försämringarna dramatiska. En sjöman med en lön på 25 000 kronor per månad kan få en försämring med upp till 8 000 kronor i månaden vid sjukskrivning.

”Den svenska regeringen verkar ha bestämt sig för att jaga sjuka med blåslampa. Nu har turen kommit till sjömännen, detta är helt oacceptabelt”, skriver Sekos ordförande Janne Rudén i pressmeddelandet. 

Seko anser att de ändrade reglerna kan leda till en massflykt av svenska sjömän till utländska rederier där sjuklönevillkoren är betydligt bättre. Svenska rederier kommer också att få svårare att rekrytera personal, anser Seko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA