FACKET ÄR EN TRYGGHETSFAKTOR

NYHET2003-12-17

Arbetsuppgifter: Jag lämnar information till studenterna om kurser och utbildningar, lägger ut information i intern-TV, svarar i telefonen och skriver studieintyg. Vidare har jag kontakt med lärare och annan personal och bokar resor och leasingbilar. Vi är två som arbetar i receptionen. Periodvis är mitt jobb stressigt. Det är som att sitta i en larmcentral – helt plötsligt händer allt på en gång och det gäller särskilt vid terminsstarter. Just nu har vi en tentavecka och då är det lite lugnare.
Här i Borlänge är vi cirka 250 anställda av vilka ett 30-tal finns inom administrationen. Vi har ungefär hälften av högskolans 8 000 studerande, den andra hälften finns i Falun. Där är man mer inriktad på lärar- och sjukvårdsutbildningar, medan vi här i Borlänge har naturvetenskapliga, tekniska och samhällsvetenskapliga ämnen. Inslaget av utländska studenter är ganska stort, vi har exempelvis en hel del från Indien.

Fritid: Träffar kompisar, läser framför allt dagstidningar, går på bio och så spelar jag klarinett. Sedan tio år tillhör jag Hemvärnets musikkår, som är den äldsta i sitt slag i Sverige. Den bildades 1940.

Det bästa med jobbet: Kontakterna med personalen och studenterna. Jag sitter ”mitt i centrum” och får stor personkännedom. Jobbet är ganska självständigt och här är bra stämning.

Det vill jag förändra i jobbet: Möjligen borde vi ha mer interninformation. Allt når inte oss här i receptionen. I övrigt fungerar det bra i receptionsdelen.

Därför är jag med i ST: Av gammal vana, jag har alltid varit med i facket. Jag hoppas att jag får hjälp därifrån om det blir något strul på jobbet. Facket är en sorts trygghetsfaktor.

Viktigaste frågan för facket: Löner och arbetsmiljö. Det är viktigt att inte komma efter andra grupper i löneutvecklingen och när det gäller arbetsmiljön ska folk inte behöva arbeta ihjäl sig.

Fakta:

Namn: Per Granit
Ålder: 28 år
Bor: I bostadsrätt i Borlänge
Familj: Singel
Yrke och arbetsplats: Receptionen för Högskolan i Dalarna,
Campus Borlänge
Månadslön: 15 000 kronor enligt avtalet för 2000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA