Facket på Skatteverket vägras löneuppgifter

INSYN2006-10-17

När ST inom Skatteverket begärde att få en datafil med löneuppgifter för alla anställda blev svaret nej. Av arbetsgivarpolitiska skäl kan de inte lämnas ut, enligt gd.
 Men det går bra att få dem på papper.

- Vi är tiotusen anställda på Skatteverket. Det skulle bli en hel tegelsten och går knappast att hantera, säger Gun Kempe, ordförande för ST inom Skatteverket.

ST kan få en datafil med lönerna för de egna medlemmarna, men Gun Kempe anser att facket behöver uppgifter om samtliga löner för att kunna överblicka lönestrukturen på myndigheten.

Sekretess inte problemet

Skatteverkets generaldirektör, Mats Sjöstrand, skriver i sitt svar på STs begäran att det inte finns något som hindrar att en datafil lämnas ut ur sekretessynpunkt, men att det »ur bla arbetsgivarpolitisk synpunkt är olämpligt att tillhandahålla den aktuella typen av material i elektronisk form«.

Till ST Press säger Mats Sjöstrand att Skatteverket inför löneförhandlingarna presenterar en lönebild för hela myndigheten, ett arbetssätt som finns inskrivet i centrala avtalet. Är facket missnöjt med lönebilden ska den göras om tills det finns ett underlag som båda parter är nöjda med. Det är det ansvar man har som arbetsgivare, förklarar han.

Offentliga uppgifter

Löneuppgifterna är offentliga. Men att lämna ut dem elektroniskt är ingen skyldighet och Mats Sjöstrand menar att det vore olämpligt ur integritetssynpunkt.

–Jag tycker inte att ett fack ska bearbeta löneuppgifter för andra personer än sina egna medlemmar.

Gun Kempe har svårt att förstå generaldirektörens argument.

Måste göra egna analyser

–Vi måste ha tillgång till samma uppgifter som arbetsgivaren för att kunna göra egna analyser och ge vår syn på vad som behöver förändras. Den lönebild som arbetsgivaren ger är otillräcklig.

STs förhandlingschef Johan Tengblad säger att frågan säkert kommer upp i samband med de centrala förhandlingarna som börjar före sommaren.

–Skatteverkets beslut är inte acceptabelt. Det strider mot andan i avtalet när det gäller hur de lokala parterna ska arbeta med lönesättningen.

Gun Kempe, ordförande för ST inom Skatteverket.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Gun Kempe, ordförande för ST inom Skatteverket.<br>Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA